Spełnij swoje marzenia i zdobądź zawód, jakim jest cukiernik – Kraków i okolice

Cukiernik jest niezwykłą osobą, która została obdarzona zapałem kulinarnym, zmysłem smaku oraz niesamowitą, bogatą i artystyczną wyobraźnią. Ważną uroczystość najlepiej podkreśli przepięknie udekorowane ciasto lub kolorowe, przystrojone ciasteczka. Jeśli kochasz wypieki, masz artystyczną duszę i chciałbyś zostać cukiernikiem, to zapisz się na kurs cukierniczy! Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych.

Dlaczego wybrać kurs cukierniczy w Krakowie?

Ten zawód będzie strzałem w dziesiątkę także z tego powodu, że dzięki niemu będziemy mieli wiele możliwości podjęcia pracy. Zapotrzebowanie pojawia się prawie we wszystkich cukierniach, wielu restauracjach, dobrych hotelach, specjalistycznych firmach zajmujących się produkcją słodyczy czy też w zyskujących na popularności oraz powszechności manufakturach słodyczy, gdzie możemy doświadczyć niesamowitych pokazów wytwarzania kolorowych lizaków, tabliczek, cukierków, ciasteczek oraz innych smakołyków. W perspektywie ma się także założenie własnej działalności gospodarczej i przyjmowanie zleceń na wypieki na indywidualne zamówienie klientów, dotyczące takich wydarzeń jak śluby, komunia, chrzciny, urodziny etc. 

Piekarz – cukiernik w Krakowie jest dobrym i szanowanym zawodem, jednak praca wiąże się zazwyczaj z rannym trybem życia, „na wczesną, pierwszą zmianę”. Trzeba ciągle szlifować i doskonalić swoje umiejętności, rozwijać się, by budować markę, a także wciąż śledzić nowinki ze świata cukierniczego, by móc w pełni odpowiadać na potrzeby wszystkich klientów.

Atrakcyjne czesne – zapytaj o szczegóły w Sekretariacie
Cykl Kształcenia: 2 lata (4 semestry)
Forma kształcenia: zaocznie (sobota-niedziela, 2 razy w miesiącu)

Dla zawodu cukiernik wyodrębniono obecnie* kwalifikacje:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 można uzyskać tytuł Cukiernik (nie jest wymagane wykształcenie średnie).
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 oraz uzupełnieniu o kwalifikacje SPC.07 i mając wykształcenie średnie, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.

Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek Cukiernik – Kraków:

  • Podanie o przyjęcie do szkoły (na druku dostępnym w Sekretariacie szkoły)
  • Świadectwo ukończenia szkoły niższego szczebla (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
  • Dokument tożsamości (do wglądu)
  • 1 zdjęcie legitymacyjne
  • Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru w Sekretariacie szkoły przy zapisie)

Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz świadectwo z kwalifikacji, wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.
Aby uzyskać tytuł zawodowy, należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową

 

* realizujemy podstawę programową MEN obowiązującą od 01.09.2020 roku

cukiernik

Realizowane przedmioty

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy przemysłu spożywczego
  3. Obsługiwanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  4. Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  5. Język angielski zawodowy

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  1. Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
  2. Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych

 

Praktyka zawodowa: 4 tygodnie (140 h)

UWAGA: zajęcia praktyczne organizowane są w centrach kształcenia zawodowego, w ośrodkach kształcenia praktycznego oraz szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Wiedza i umiejętności absolwenta

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik w Krakowie jest przygotowany do:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

 

Absolwenci znajdują pracę w:

  • Cukierniach i ciastkarniach
  • Zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze

 

Absolwent kierunku cukiernik w FABER Centrum Kształcenia w Krakowie otrzyma:

  • Zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnych kursów zawodowych na druku MEN
  • Świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminu)
  • Dyplom w zawodzie cukiernik oraz suplement w języku polskim i angielskim (po zdaniu egzaminu z kwalifikacji w zawodzie cukiernik)

Kwalifikacja: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Program:

  • Obsługiwanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych

 

Egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01. odbywać się będzie po semestrze III.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.