Kwalifikacyjne kursy zawodowe Cukiernik
Cukiernik jest niezwykłą osobą, która została obdarzona zapałem kulinarnym, zmysłem smaku oraz niesamowitą, bogatą i artystyczną wyobraźnią. Ważną uroczystość najlepiej podkreśli przepięknie udekorowane ciasto lub kolorowe, przystrojone ciasteczka. Jeśli kochasz wypieki, masz artystyczną duszę i chciałbyś zostać cukiernikiem, zapisz się na kurs cukierniczy w Krakowie! Zajęcia odbywają się pod okiem profesjonalistów, co pomoże Ci zdobyć praktyczne umiejętności i zdobyć rzetelne podstawy pracy cukiernika.
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kursu cukierniczego musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych.
Ten zawód będzie strzałem w dziesiątkę także z tego powodu, że dzięki niemu będziemy mieli wiele możliwości podjęcia pracy. Zapotrzebowanie pojawia się prawie we wszystkich cukierniach, wielu restauracjach, dobrych hotelach, specjalistycznych firmach zajmujących się produkcją słodyczy czy też w zyskujących na popularności oraz powszechności manufakturach słodyczy, gdzie możemy doświadczyć niesamowitych pokazów wytwarzania kolorowych lizaków, tabliczek, cukierków, ciasteczek oraz innych smakołyków. Kurs daje podstawy do założenia własnej działalności gospodarczej i przyjmowania zleceń na wypieki na indywidualne zamówienie klientów, dotyczące takich wydarzeń, jak śluby, komunia, chrzciny, urodziny etc.
Cukiernik w Krakowie jest dobrym i szanowanym zawodem, jednak praca wiąże się zazwyczaj z rannym trybem życia, „na wczesną, pierwszą zmianę”. Trzeba ciągle szlifować i doskonalić swoje umiejętności dla dalszego rozwoju, by budować markę, a także wciąż śledzić nowinki ze świata cukierniczego, by móc w pełni odpowiadać na potrzeby wszystkich klientów. Kurs cukierniczy – Kraków – zapraszamy do zapisów!
Atrakcyjne czesne – zapytaj o szczegóły w sekretariacie
Cykl kształcenia: 2 lata (4 semestry)
Forma kształcenia: zaocznie (sobota-niedziela, 2 razy w miesiącu)
Dla zawodu cukiernik wyodrębniono obecnie* kwalifikację:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01. odbywać się będzie po semestrze III.
Po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 można uzyskać tytuł cukiernika (nie jest wymagane wykształcenie średnie).
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 oraz uzupełnieniu o kwalifikacje SPC.07 i mając wykształcenie średnie, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.
Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek cukiernik – Kraków:
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz świadectwo z kwalifikacji, wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.
Aby uzyskać tytuł zawodowy, należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową.
* realizujemy podstawę programową MEN obowiązującą od 01.09.2020 roku
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
Praktyka zawodowa: 4 tygodnie (140 h)
UWAGA: zajęcia praktyczne realizowane są w centrach kształcenia zawodowego, w ośrodkach kształcenia praktycznego oraz szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik w Krakowie jest przygotowany do:
Absolwenci znajdują pracę w:
Absolwent kierunku cukiernik w FABER Centrum Kształcenia w Krakowie otrzyma:
FABER Centrum Kształcenia
ul. Karmelicka 43a/2 I piętro, 31-128 Kraków
797 746 786 e-mail: szkolenia@faber.edu.pl