Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe Cukiernik
Cukiernik jest niezwykłą osobą, która została obdarzona zapałem kulinarnym, zmysłem smaku oraz niesamowitą, bogatą i artystyczną wyobraźnią. Ważną uroczystość najlepiej podkreśli przepięknie udekorowane ciasto lub kolorowe, przystrojone ciasteczka. Jeśli kochasz wypieki, masz artystyczną duszę i chciałbyś zostać cukiernikiem, to zapisz się na kurs cukierniczy! Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych.
Ten zawód będzie strzałem w dziesiątkę także z tego powodu, że dzięki niemu będziemy mieli wiele możliwości podjęcia pracy. Zapotrzebowanie pojawia się prawie we wszystkich cukierniach, wielu restauracjach, dobrych hotelach, specjalistycznych firmach zajmujących się produkcją słodyczy czy też w zyskujących na popularności oraz powszechności manufakturach słodyczy, gdzie możemy doświadczyć niesamowitych pokazów wytwarzania kolorowych lizaków, tabliczek, cukierków, ciasteczek oraz innych smakołyków. W perspektywie ma się także założenie własnej działalności gospodarczej i przyjmowanie zleceń na wypieki na indywidualne zamówienie klientów, dotyczące takich wydarzeń jak śluby, komunia, chrzciny, urodziny etc.
Piekarz – cukiernik w Krakowie jest dobrym i szanowanym zawodem, jednak praca wiąże się zazwyczaj z rannym trybem życia, „na wczesną, pierwszą zmianę”. Trzeba ciągle szlifować i doskonalić swoje umiejętności, rozwijać się, by budować markę, a także wciąż śledzić nowinki ze świata cukierniczego, by móc w pełni odpowiadać na potrzeby wszystkich klientów.
Atrakcyjne czesne – zapytaj o szczegóły w Sekretariacie
Cykl Kształcenia: 2 lata (4 semestry)
Forma kształcenia: zaocznie (sobota-niedziela, 2 razy w miesiącu)
Dla zawodu cukiernik wyodrębniono obecnie* kwalifikacje:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 można uzyskać tytuł Cukiernik (nie jest wymagane wykształcenie średnie).
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01 oraz uzupełnieniu o kwalifikacje SPC.07 i mając wykształcenie średnie, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.
Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek Cukiernik – Kraków:
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz świadectwo z kwalifikacji, wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.
Aby uzyskać tytuł zawodowy, należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową
* realizujemy podstawę programową MEN obowiązującą od 01.09.2020 roku
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
Praktyka zawodowa: 4 tygodnie (140 h)
UWAGA: zajęcia praktyczne organizowane są w centrach kształcenia zawodowego, w ośrodkach kształcenia praktycznego oraz szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik w Krakowie jest przygotowany do:
Absolwenci znajdują pracę w:
Absolwent kierunku cukiernik w FABER Centrum Kształcenia w Krakowie otrzyma:
Program:
Egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01. odbywać się będzie po semestrze III.
FABER Centrum Kształcenia
ul. Karmelicka 43a/2 I piętro, 31-128 Kraków
797 746 786 e-mail: szkolenia@faber.edu.pl