Kurs dietetyka – Kraków

Kurs dietetyki to świetna okazja, aby zdobyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania, planowania diet i zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym żywieniem. Dzięki kursowi dietetyki zdobędziesz wiedzę z zakresu planowania diet, podniesiesz swoje kwalifikacje zawodowe, a także lepiej zrozumiesz wpływ odżywiania na zdrowie. Polecamy też kierunek opiekun medyczny w szkole policealnej – zapewniamy możliwość zdobycia odpowiedniego wykształcenia!

Kim jest dietetyk?

Dietetyk to wykwalifikowany specjalista, który zajmuje się dostarczaniem informacji o racjonalnym żywieniu, w tym o planowaniu i przygotowywaniu posiłków, zarówno dla osób  zdrowych, jak i chorych. Uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych. Najczęściej pracuje w zakładach żywienia zbiorowego, ale także w wielu innych miejscach i skutecznie radzi sobie, chociażby podczas zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym, takim jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, czy choroby serca. Dziedzina dietetyki powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia.

Cechy dobrego dietetyka

Dobry dietetyk powinien posiadać szereg cech i umiejętności, które pozwalają mu efektywnie wspierać pacjentów w poprawie zdrowia i nawyków żywieniowych. Jakie cechy i umiejętności powinien mieć dietetyk? Odpowiadamy:

  • komunikatywność – dietetyk będzie niemal cały czas rozmawiał ze swoimi pacjentami. Musi umieć jasno i przystępnie tłumaczyć zagadnienia związane z dietą, edukować pacjentów oraz motywować ich do działania.

  • cierpliwość – wprowadzenie zmian w diecie, czy zauważenie efektów to długotrwały proces, dlatego osoba musi wyróżniać się opanowaniem i spokojem.

  • empatia i zrozumienie – osoba wykwalifikowana musi w pełni poznać potrzeby, słabości oraz obawy swoich podopiecznych, by wiedzieć, jak najlepiej im pomóc i wesprzeć podczas diety.

  • dokładność i dbałość o szczegóły – dietetyka to dziedzina, która bazuje na analizowaniu wyników badań, planowaniu diety oraz monitorowaniu postępów pacjenta, dlatego dietetyk musi posiadać umiejętność analitycznego myślenia.

  • elastyczność – dietetyk musi zawsze dopasować się do preferencji i indywidualnych potrzeb pacjenta.

Dietetyka – zadania specjalisty

Dietetyk udziela porad dotyczących prawidłowego odżywiania, a także tworzy indywidualne plany żywieniowe, dostosowane do wieku, stylu życia, stanu zdrowia. To specjaliści do prowadzenia edukacji żywieniowej, a także edukacji z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Dodatkowo dietetyk regularnie monitoruje postępy pacjenta, sprawdzając, czy dieta przynosi oczekiwane rezultaty i w razie potrzeby wprowadza korekty. Także doskonale sprawdzi się do wspomagania leczenia schorzeń powstałych w wyniku nieprawidłowego żywienia.

Gdzie może pracować dietetyk?

Oto miejsca, gdzie dietetyk znajdzie zatrudnienie:

  • w placówkach żywienia zbiorowego,

  • w publicznych, jak i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,

  • w poradniach dietetycznych,

  • w placówkach sportowych,

  • w organizacjach konsumenckich,

  • w firmach cateringowych,

  • w placówkach edukacyjnych (szkoły, przedszkola),

  • w zakładach dostarczających pożywienie np. do szpitali,

  • w domach opieki, czy sanatoriach,

  • w instytucjach zajmujących się problematyką żywieniową,

  • w prywatnych gabinetach dietetycznych.

Kierunek dietetyka jest szeroki i w zależności od specjalizacji, dietetyk będzie mógł podjąć pracę w konkretnych placówkach. Dietetyka kliniczna pozwala na pracę w szpitalach, czy klinikach, a także w domach seniora, natomiast dietetyka sportowa w ośrodkach sportowych, czy klubach fitness. Umiejętności absolwenta oraz wiedza z zakresu dietetyki otworzą ścieżkę do planowania racjonalnego żywienia, prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, a także tworzenia indywidualnych diet pozwalających na osiągnięcie zamierzonych efektów.

Czas trwania: 30 godzin
System nauki: zaocznie, dziennie lub wieczorowo
Cena: 895 (min 4 osoby w grupie)

W cenie zapewniamy:
• materiały wykorzystywane podczas kursu

Dokumenty wymagane do zapisu:
• Dowód osobisty lub inny dokument tożsamości (do wglądu)

Program kursu:
• Wprowadzenie do żywienia dietetycznego
• Normy Żywienia i racje pokarmowe
• Zasady  układania jadłospisów
• Komponowanie jadłospisów dla poszczególnych diet
• Charakterystyka różnych diet w tym: bogato  i nisko-białkowej, lekkostrawnej , przy alergiach
• Żywienie w cukrzycy
• Podstawy kalkulowania cen posiłków

Dokumenty po ukończeniu kursu:
• Certyfikat ukończenia kursu/szkolenia
• Zaświadczenie o ukończeniu kursu na druku MEN

Kontakt:
tel. 797 746 786
e-mail: szkolenia@faber.edu.pl

ZAPISZ SIĘ