Dietetyka to dziedzina, która zajmuje się dostarczaniem informacji o racjonalnym żywieniu, w tym o planowaniu i przygotowywaniu posiłków, zarówno dla osób zdrowych jak i chorych. Opracowuje odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów np. z cukrzycą, chorobami układu krążenia, alergiami pokarmowymi oraz otyłością. Uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych.
Powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia.
Czas trwania: 20 godzin
System nauki: zaocznie, dziennie lub wieczorowo
Cena: 359 zł (min 4 osoby w grupie)
859 zł (kurs indywidualny)
W cenie zapewniamy:
• materiały wykorzystywane podczas kursu
Dokumenty wymagane do zapisu:
• Dowód osobisty lub inny dokument tożsamości (do wglądu)
Program kursu:
• Wprowadzenie do żywienia dietetycznego
• Normy Żywienia i racje pokarmowe
• Zasady układania jadłospisów
• Komponowanie jadłospisów dla poszczególnych diet
• Charakterystyka różnych diet w tym: bogato i nisko-białkowej, lekkostrawnej , przy alergiach
• Żywienie w cukrzycy
• Podstawy kalkulowania cen posiłków
Dokumenty po ukończeniu kursu:
• Certyfikat ukończenia kursu/szkolenia
• Zaświadczenie o ukończeniu kursu na druku MEN